Teknoloji
Trend

Nitelikli Fikri Tapu (NFT) Nedir, Nasıl Oluşturulur?

İngilizcede Non Fungible Token olarak bilinen, bir varlığın değiştirilemez ve benzersiz olduğunu temsil eden NFT kavramı Türkçe’ye Nitelikli Fikri Tapu olarak geçmiştir. NFT verileri blok zinciri (Blockchain) teknolojileri üzerinde depolanmaktadır. Her bir blok zinciri üzerinde bir varlığın (Sanat eseri, tapu, film vs.) tek olduğunu temsil etmektedir. Oluşturulan bir NFT’nin sahibi tek olmasına karşı, bu NFT’yi blok zinciri üzerinden herkes görebilir veya izleyebilir. Örneğin, bir resmin NFT’sini bulunduğu blok zincir üzerinden herkes görebilmektedir. NFT’lerin büyük bir kısmı Ethereum Blok Zinciri üzerinde depolanmaktadır. Fakat Ethereum’un yüksek komisyon ücretleri ve hızından dolayı Solana, Avax, Polygon gibi farklı blok zincirleri de popülerleşmeye başlamıştır.

NFT Nasıl Oluşturulur?

Bir NFT oluşturmak için öncelikle kullanmak istediğiniz blok zincirini seçmeniz gerekmektedir. Her bir blok zincir için farklı NFT pazarları mevcuttur. Ethereum’da en çok kullanılan pazar Opensea adlı NFT satış pazar yeridir. Solana sisteminde Solsea, MagicEden gibi platformlar mevcuttur. Koleksiyon oluşturma niyetiniz yoksa bu platformlardan kendi NFT’nizi küçük bir ücret karşılığında oluşturabilirsiniz.

 

NFT Satışlarından Gelir Elde Etme

Oluşturduğunuz NFT’leri pazar yerlerinde satışa koyarak satabilirsiniz. Bunun yanı sıra, oluşturduğunuz NFT’nin bir sonraki her satışından belli bir oranda pay alabilirsiniz. Bu bir telif hakkı saklama yöntemi olarak görülebilir. NFT’nin yaratıcısı çoğu zaman kendi hakkı olarak %5 ila %10 arasında bir sonraki satıştan pay almak ister. Özetlemek gerekirse, oluşturduğunuz NFT’nin her satışından %5 – %10 arası pay alma şansınız bulunmaktadır.

 

NFT Satın Alma ve Dikkat Edilecek Unsurlar 

NFT Satın alma işlemlerinizi, yukarıda yazdığım platformlar üzerinden satın alma şansınız vardır. Fakat Ethereum üzerinden alacağınız NFT’lerde özellikle komisyon ücretlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. NFT satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da, satıcının onaylı olup olmamasıdır. Satıcının onayı yanında mavi tik verilerek gösterilmektedir.

Satıcının Onaylı Olup Olmadığını Kontrol Etme
Başa dön tuşu